Върховният съд в Пакистан в петък нареди освобождаване под гаранция за

...
Върховният съд в Пакистан в петък нареди освобождаване под гаранция за
Коментари Харесай

Експремиерът на Пакистан е освободен под гаранция

Върховният съд в Пакистан  в петък подреди освобождение под гаранция за някогашния министър председател Имран Хан , оповестява АП. Също по този начин му даде отбрана от 2 седмици. 

Ден по-рано съдът  постанови, че карцерът на Хан е противозаконен. 

Решението нанесе удар на държавното управление.

То пристигна и след траяли дни наред протести измежду почитателите на Хан.

Хан и неговите юристи прекараха часове във Върховния съд на Исламабад, с цел да се уверят, че са затворени всевъзможни правни " малки врати ", които биха могли да разрешат повторното му арестуване по-късно. Вечерта в региона на правосъдната палата се чуха изстрели, които забавиха излизането му от съображения за сигурност. Полицията проверява кой е разкрил огън , заяви вътрешният министър.

Очаква се Хан да се насочи по-късно към резиденцията си в Лахор, вторият по величина град в Пакистан , споделиха представители на неговата партия.

Дългият лист от към 100 правосъдни каузи по обвинявания, вариращи от подклаждане на принуждение до корупция, към момента е против Хан. Но вълнението от седмицата сподели заплахата на наказателното гонене против него. 

Припомняме, че харизматичният 70-годишен Хан, някогашна звезда на крикет, трансформирал се в ислямистки политик, има необятна поддръжка в Пакистан.  Той се показва като новобранец, жертва на военните и политическите династии, които от дълго време ръководят Пакистан.

Противниците му го дефинират като подкупен демагог, подбуждащ почитателите си към принуждение.

Той беше отхвърлен от премиерския пост през април предходната година с избор на съмнение от Народното събрание.  Той не забави акцията си против свалянето,, до момента в който водеше протестно шествие до Исламабад, призоваващо за предварителни общи избори.
 Върховният съд на Пакистан разгласи ареста на някогашния министър председател за противозаконен
Върховният съд на Пакистан разгласи ареста на някогашния министър председател за противозаконен

Той би трябвало да се яви в петък пред съда в Исламабад

Насилието, провокирано от ареста му обаче утежни неустойчивостта в страната с население от 220 милиона души, която се бори с тежка икономическа рецесия, подкопавайки очакванията за бързо обновяване на избавителната стратегия от МВФ.

Близо 2000 души бяха задържани и минимум петима убити , откакто последователите на Хан се сблъскаха с полицията, нападнаха военни институции и подпалиха други държавни, което накара държавното управление да извика армията, с цел да помогне за възобновяване на реда.

Обвинението против Хан последва решение на Избирателната комисия на Пакистан през октомври , която го призна за отговорен и му забрани да заема обществена служба до идващите избори през ноември. Тогава Хан отхвърли каквото и да е нарушаване.
 Сблъсъци в Пакистан след ареста на някогашния министър председател
Сблъсъци в Пакистан след ареста на някогашния министър председател

Привърженици на експремиера организираха митинги в цялата страна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР